Da biste na dugo godina zaštitili PVC podnu oblogu i sačuvali njen prvobitni izgled potrebno je da je zaštitite od grebanja. U tu svrhu će dobro poslužiti tepisi (prostirke) koji će zadržati prašinu, prljavštinu i pesak koji se unosi sa ulice, kao i ostale sitne abrazivne čestice koje mogu izgrebati površinu PVC ploča.
PVC ploča je otporna  i elastična podna obloga,koja se izdvaja  velikom  izdržljivošću i dugovečnošću. Ipak, nepravilno i neredovno održavanje može pokvariti estetski izgled obloge.
Svaki kupac treba da se pridržava mera predostrožnosti i posebnih pravila održavanja ploča pri čišćenju i pranju.
Zabranjena sredstva za pranje
Pri pranju poda treba koristiti isključivo profesionalna sredstva za pranje.
Neophodno je prilikom odabira sredstva za pranje pažljivo pročitati sastav na deklaraciji. Sredstvo za pranje podne obloge ne sme da sadrži: vosak, lak, aceton, i razređivače; abrazivne čestice, uključujući i prašak; supstance na bazi ulja.
Takva agresivna sredstva mogu da nanesu štetu i pokvare izgled ploča već pri prvom korišćenju. Obratite pažnju jer mnogi proizvođači koji prodaju sredstva za pranje PVC koriste i gorepomenute zabranjene supstance pa je čitanje deklaracije na proizvodu za pranje PVC obloga obavezno.
Sunđeri i krpe za pranje PVC ploča ne treba da budu od najlona, žice ili vune.
Način održavanja obloge
Preporučuje se redovno pranje podne osnove i čišćenje drenažnog sistema. Za to je potrebno podići oblogu ili razdvojiti module, što neće dugo trajati jer je demontaža modula veoma jednostavna.
Za čišćenje obloge mogu da se koriste specijalna sredstva za pranje podova ili rastvor praška za pranje. U slučaju da se pojave masne fleke treba koristiti odmašćivače.
Obloga je proizvedena od primarnog polimera koji je otporan na mnoga hemijska jedinjenja uključujući i hlor, koji se nalazi u većini sredstava za dezinfekciju kao i u vodi bazena. Zbog toga je dozvoljeno koriščenje sredstava za pranje koja sadrže hlor kao i profesionalnih sredstava za pranje koja ubijaju bakterije, viruse i gljivice.